Slappna av

Att utforska avkoppling kan hjälpa dig att ta hand om dig själv när du känner dig stressad eller orolig. Avkoppling kanske inte får det du är stressad eller orolig för att försvinna. Men det kan ge dig en mental paus från dessa känslor och hjälpa dig att fokusera på nytt.

Det finns massor av avslappningsövningar där ute. Många kan göras på kort tid utan utrustning. Ta en titt på tipsen och idéerna nedan för att se hur avslappning kan passa in i ditt dagliga liv.

Oroa dig inte om vissa idéer inte fungerar för dig. Använd bara de som gör det.

Ta en paus

Avkoppling behöver inte ta upp mycket av din tid. Att bara kliva bort från något stressande i några minuter eller ta tid från dina vanliga rutiner och tankar kan ge dig tillräckligt med utrymme och distans för att känna dig lugnare.

 • Läs en bok eller en tidning, även om det bara är några minuter.
 • Ta ett bad, se en film, lek med ett husdjur eller testa ett nytt recept.

Prova aktiv avslappning

Avkoppling behöver inte betyda att man sitter still. Skonsam träning kan också hjälpa dig att slappna av.

 • Ta en promenad, gå i din egen takt. Du kanske väljer att ta en längre promenad, men till och med några minuters promenad kan hjälpa dig att känna dig avslappnad.
 • Leta efter en klass du skulle vilja prova, till exempel yoga, pilates eller mjuk stretching.
 • Prova några sittande övningar, som du kanske lättare kan passa in i din dag om du är upptagen. De kan också hjälpa om du har rörelsehinder som gör annan träning svår. NHS har ett urval av sittövningar som du kan prova.

Fokusera på din andning

Att lära sig att andas djupare kan hjälpa dig att känna dig mycket lugnare. Det tar bara några minuter och kan göras var som helst.

 • Andas in genom näsan och ut genom munnen. Försök att hålla axlarna nere och avslappnade och lägg handen på magen – den ska stiga när du andas in och falla när du andas ut.
 • Räkna medan du andas. Börja med att räkna 'ett, två, tre, fyra' när du andas in och "ett, två, tre, fyra" när du andas ut. Försök att räkna ut vad som är bekvämt för dig.

Bli kreativ

Att komma i kontakt med din konstnärliga sida kan hjälpa dig att känna dig mer lugn och avslappnad.

 • Testa att måla, rita, pyssla, spela ett musikinstrument, dansa, baka eller sy.
 • Försök att inte oroa dig för mycket om den färdiga produkten. Fokusera bara på att njuta.

Tillbringa tid i naturen

Att spendera tid utomhus och i grönområden kan vara bra för din fysiska och mentala hälsa.

 • Ta en promenad i ett grönområde om du kan, ta dig tid att lägga märke till alla träd, blommor, växter och djur du ser på vägen. Se vår sida om avslappningsövningar för en guidad mindful stund i naturen.
 • Lägg lite tid på att delta i bevarandet, oavsett om det är att gräva i din egen trädgård eller delta i ett lokalt grönt projekt. Du kan hitta projekt och utomhusaktiviteter som passar vilken nivå av rörlighet du än har. 

Lyssna på musik

Musik kan koppla av dig, koppla dig till dina känslor och distrahera dig från oroande tankar.

 • Lyssna på dina favoritlåtar. Du kan dansa eller sjunga med, eller bara blunda och njuta.
 • Lyssna verkligen på musiken. Kan du välja ut olika instrument? Kan du höra ett trumslag eller en viss rytm? Fokusera på musiken och låt andra tankar blekna bort.

Gör en teknikkontroll

Teknik kan vara bra för att hjälpa dig att känna dig uppkopplad, men om du använder den mycket kan den bidra till att du känner dig upptagen och stressad. Att ta en paus kan hjälpa dig att slappna av, även om den bara är kort.

 • Försök att stänga av telefonen i en timme om du kan.
 • Gå bort från TV:n, eller ha en kväll där du inte kollar mejl eller sociala nätverk. Använd tiden till att göra något avkopplande. Du kan prova några av idéerna ovan.
26 Jan 2023

© 2024 Stugmarknad.se. Alla rättigheter förbehållna.